
NORRKÖPING
Den här guiden tar dig med på en resa genom Norrköping och berättar historien om de platser och personligheter som tillsammans format staden. Låt den inspirera dig och ge liv åt pusslet du håller i handen.

norrköping
Fängelset
Fängelset uppfördes redan 1790 och kom att vara i obruten tjänst i Sveriges kriminalvård i hela 223 år – fram till att det stängdes 2013. Från början fungerade den som Kronospinnhus – en arbetsanstalt för kvinnor som dömts för lösdriveri, tiggeri eller prostitution. Med tiden omvandlades anstalten till cellfängelse och senare till modernt häkte.

norrköping
Färgargården
Färgargården är ett färgeritekniskt museum med syftet att förvalta den kunskap som finns kring färgning av textilier. Tanken är att det ska efterlikna hur ett landsbyggsfärgeri såg ut i mitten av 1800-talet. De flesta byggnaderna kommer från Norrköpingstrakten men den viktigaste byggnaden - själva färgeriet och stampen kommer faktiskt från Dalarna. De flyttades till platsen i samband med att museumet öppnades 1939.

norrköping
Grand Hotell
Den ståtliga byggnaden vid Motala ström uppfördes 1906 inför den stora industriutställningen i Norrköping. Den invigdes som Göta Hotell och blev snabbt ett nav för stadens sällskapsliv. Med sina praktfulla salonger och sitt centrala läge har byggnaden genom åren lockat både resande och lokalbefolkning. Sedan 1987 drivs hotellet under namnet Elite Grand Hotel.

norrköping
Halvars Glasskiosk
Halvar Andersson började sälja egen glass 1936, ursprungligen från en vagn på Södra promenaden. Den permanenta kiosken uppfördes under 1950‑talet och har sedan dess byggts till i omgångar. Halvars är idag en institution och även känd från Ulf Lundells låt ”Jag går på Promenaden”.

norrköping
Holmentornet
Holmentornet byggdes 1750 av murarmästaren och arkitekten Johan Georg Strubel. Den gula färgen är ett resultat av arkitektens resa till Paris där han såg hur man blandade gul färg i bruket - idag kallas det norrköpingsgult. Holmentornet var från början en del av Holmens Bruk där pappersproduktion och textiltillverkning drev stadens ekonomi.

norrköping
Kärleksparken
Kärleksparken ligger inbäddad mellan industrikvarteren och Strömmen, som en grön oas mitt i staden. Parken anlades under tidigt 1900-tal och har genom åren varit en plats för både vardagsvila och romantiska möten. Namnet sägs ha vuxit fram ur folkmun – en blinkning till de många förälskade par som genom decennierna besökt parken.

norrköping
Museikranen
Museikranen är byggd i Tyskland 1914 och har länge varit en älskad symbol för Norrköpings hamn. Efter att ha tjänat i hamnen fram till 1980, fick den 1986 nytt liv som museiföremål. Den påminner om stadens stolta industrihistoria samtidigt som området utvecklas till en levande stadsdel.

norrköping
NIGA-huset
Den gula tegelbyggnaden längs Strömmen är en viktig del av Norrköpings industrihistoria. Uppförd i två omgångar, 1904 och 1913, av J F Södergren & Sons Fabriksaktiebolag, byggdes den till 1937 för NIGA – Norrköpings Färgeriaktiebolag. NIGA-huset är idag entrén till Norrköpings stadsmuseum.

norrköping
Sista supen
Det lilla stenhuset på Västgötegatan 30 kallas i folkmun för Sista supen. Huset byggdes omkring 1760 och inrymde laboratoriet som hörde till det intilliggande apoteket Östgöta Lejon. Enligt sägnen fick de dödsdömda här en sista sup på väg till sin avrättning på Galgberget - därav namnet.

norrköping
Strykjärnet
Den karakteristiska byggnaden uppfördes 1916–1917 efter ritningar av Folke Bensow, på uppdrag av Holmens Bruks och Fabriks AB. Den imponerande formen gav byggnaden smeknamnet “Strykjärnet”. Från början användes det som bomullsväveri och spinneri men sedan 1991 är Strykjärnet hem åt Arbetets museum.

norrköping
Värmekyrkan
Värmekyrkan uppfördes 1927 som en ångkraftcentral åt Holmens bruk. Här eldades det med kol för att förse stadens industrier med ånga och värme – hjärtat i Norrköpings pulserande fabrikslandskap. Idag är Värmekyrkan en del av Louis De Geer Konsert & Kongress och används som konsert- och evenemangslokal, där det råa industriarvet lever vidare i ny form.

norrköping
Ebba Årsjö
Ebba Årsjö är alpin skidåkare och en av Sveriges mest framstående paraidrottare. Hon är uppvuxen i Norrköping och det var i Yxbacken hennes framgånsrika karriär startade. Sedan hon började tävla internationellt 2019 har hon radat upp framgångar med medaljer i både OS och VM.

norrköping
Lars Stjernkvist
Lars Stjernkvist, född 1958, är en uppskattad politiker och tidigare kommunalråd i Norrköping. Under sin tid i ledande roller har han varit en stark kraft bakom stadens förnyelse och utveckling. Hans engagemang och arbete har gjort honom till en respekterad och uppskattad profil som bidragit till att forma det moderna Norrköping.

norrköping
Louis De Geer
Louis De Geer beskrivs ofta som den svenska industriens fader. Han föddes 1587 i Nederländerna men var verksam i Norrköping där han spelade en nyckelroll i stadens industrialisering - särskilt inom vapenproduktion och textilindustri. Idag hedras han med en staty på Gamla Torget som påminner om hans stora betydelse för stadens utveckling.

norrköping
Malin Baryard
Malin Baryard, född i Söderköping 1975 och uppvuxen i Norrköping, är en av Sveriges mest framgångsrika ryttare. Hon började rida som sexåring och slog igenom redan i tonåren. Genom åren har hon tagit medaljer i både OS, VM och EM. Med sin passion för hästar och sin karisma i sadeln har hon blivit en omtyckt profil – både på hemmaplan och internationellt.

norrköping
Markus Krunegård
Markus Krunegård är en av Sveriges mest älskade artister – med musik som bär spår av både uppväxt, längtan och starka band till hemstaden Norrköping. Han föddes 1979 och växte upp i Röda Stan. Med sin karakteristiska röst slog han igenom som frontman i bandet Laakso, men det var som soloartist han på allvar satte spår i det svenska musiklandskapet.

norrköping
Mikko Riipinen
Mikko Riipinen är en älskad basketprofil. Som tränare för Norrköping Dolphins ledde han laget till fyra raka SM-guld och två cupsegrar, och blev snabbt omtyckt för sitt lugna ledarskap och engagemang. I början av 2025 tog han steget vidare ut i Europa, men hemstaden Norrköping och Dolphins ligger honom fortfarande varmt om hjärtat.

norrköping
Moa Martinsson
Moa Martinsson har kommit att bli en av våra mest älskade författare – en pionjär som gav röst åt arbetarkvinnors liv. Hon är mest känd för den självbiografiska romansviten "Mor gifter sig" där hon skildrar sina barn och ungdomsår i Norrköping 1890-1906. Än idag hedras hennes minne i staden genom minnesmärken på platser där hon bott och verkat.

norrköping
Pernilla Wiberg
Pernilla Wiberg är en av Sveriges mest framstående idrottsprofiler. Hon föddes i Norrköping 1970 och tog sina första svängar i Yxbacken - där hon lade grunden till en lysande skidkarriär. Trots internationella framgångar har hon behållit banden till sin hemstad, bland annat genom Pernillafonden som stöttar unga skidtalanger i Yxbacken.

norrköping
Plura Jonsson
Plura Jonsson är Norrköpings stolthet – en artist vars rötter bär stadens själ i musiken. 1971 grundade han tillsammans med sin bror Carla bandet Eldkvarn som snart kom att bli ett av Sveriges mest älskade rockband. Anknytningen till staden är tydlig, inte minst i låten Kungarna från Broadway som inspirerats av brödernas favoritkafé med samma namn.

norrköping
Lars Ove Karlsson
Pappa på promenad med hunden Buster.

norrköping
Christian Odelmar
Barndomsvän och stor supporter till IFK Norrköping.